Erfgoed Overgisteren

Erfgoed: Overgisteren

Erfgoedproject voor groep 1, 2 en 3

Van wie is die koffer?
Met “Overgisteren” gaan de leerlingen op bezoek bij het Mauritshuis in Willemstad en maken ze in de klas hun eigen museum.

"Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn?"

De leerlingen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het Mauritshuis! Er is maar één conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!

Met een brief aan het museum laten de kinderen weten dat de koffer is gevonden. Wat zal de museummedewerker opgelucht zijn! Maar wat is een museum nou precies? En waarom zou je eigenlijk voorwerpen van vroeger bewaren? De vondst van de koffer is voor de kinderen het begin van een ontdekkingstocht naar de begrippen 'museum', 'vroeger' en 'bewaren', met als hoogtepunt een bezoek met leuke opdrachten aan het Mauritshuis. De mysterieuze koffer en ieder voorwerp daarin vertelt een verhaal, net als de bijzondere voorwerpen die de leerlingen van huis meenemen om een museum in de klas in te richten. 
Met “Overgisteren” leren de leerlingen communiceren over objecten en wordt hun
woordenschat uitgebreid.

De kosten voor het project zijn € 35,00, (€ 50,00 borg waarvan na afloop
€ 15,00 wordt geretourneerd). Reserveringen en informatie bij Heemkundekring de Willemstad: hermasalomons@gmail.com

Contact

Heemkundekring de Willemstad

Herma Salomons