Workshop signaleren

Workshop Signaleren Steunpunt
Het Steunpunt P.O. is een feit.
Dit bekent dat het extra belangrijk is om goed te kunnen signaleren en daar hebben wij jullie bij nodig! Het doel van het trainen van jullie als leerkrachten ligt op het vroeg signaleren van problemen die reeds zichtbaar zijn en vragen bij jullie oproepen. Uiteraard ligt de kracht in het voorkomen van de problematiek (preventie) op verschillende gebieden en werken Novadic Kentron, GGD, Meer Moerdijk CJG en GGZ hier in samen.
Verder is het van belang om in te gaan op de verschillende contexten waar gesignaleerd kan worden. Denk hierbij o.a. aan de invloeden die COVID heeft gehad op gezinnen en in de toekomst mogelijk ook nog heeft.
In deze workshop zullen de 5 organisaties samen ingaan op het (vroeg)signaleren d.m.v. casussen, voorbeelden en vragen.
Aangezien we deze workshop samen vormgeven met jullie, willen we jullie vooraf vragen een casus in te leveren bij de aanmelding. Hier zullen we tijdens de workshop aandacht aan besteden. Dus daag ons uit!
Adres workshop:
gemeentehuis Zevenbergen, Pastoor van Kessellaan 15, Zevenbergen.
Parkeren kan voor de deur met een parkeerschijf (max 2 uur, dus dat is voldoende).
Bij binnenkomst loop je rechtdoor langs de glazen lift en dan is achter de trap de ingang van het restaurant. Pak hier lekker koffie of thee.
Midden in het restaurant ga je met de wenteltrap omhoog en dan sta je in de ontspanningsruimte, waar we onze workshop houden.
De workshop
1. Signalen : Gedrag, fysiek, gezondheid, veranderingen bij kinderen vergeleken met eerder. Wat is jouw rol als leerkracht?
2. Casussen : bespreking van de ingebrachte casussen. Welke route kan er gevolgd worden in het steunpunt. Hoe gaan we dit aanpakken en waar moet op gelet worden?
3. Motiverende : gesprekstechnieken Hoe ga je het gesprek aan met de leerlingen/ met ouders en hoe verwijs je door? Hoe maak je jouw signalen bespreekbaar met kinderen in deze leeftijdsgroep? Hier zal ingegaan worden op niet alleen het signaleren, maar ook op het bieden van handvatten voor motiverende gespreksvoering, hetgeen belangrijk is om het gesprek met kinderen en ouders aan te kunnen gaan en deze te kunnen ondersteunen. Daarnaast wordt er besproken hoe en op welke manier het Steunpunt ingeschakeld kan worden.
Novadic Kentron richt zich op gamen, middelengebruik.
Meer Moerdijk richt zich op het sociale aspect.
GGD richt zich op de gezondheid.
GGZ richt zich op Psychische gezondheid.
Gezamenlijk vormen zij het vangnet Jeugd en werken samen met het CJG van de gemeente Moerdijk.
Maak een keuze
11 oktober 16.00 uur geannuleerd
19 oktober 15.00 uur -16.30 uur
20 oktober 16.00 uur - 17.30 uur
Workshop Signaleren Steunpunt
Contact
Steunpunt Primair Onderwijs
Lisette Stoelman
Kristallaan
4761 Zevenbergen